Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Dr. Dobos Attila Csaba központvezető, tudományos főmunkatárs

Szervezeti egység Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI), Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ (AAMK)
Központi telefonszám +36 52 508 444 / 88503
E-mail
Cím 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
Épület, emelet, szobaszám GTK Mag-Ház , 3. emelet, 308
WeboldalTudóstér profilPublikációs lista
 

A változó klíma és agrárgazdasági környezet okozta kihívások a növénytermesztésben alkalmazott technológiák folyamatos fejlesztésével oldható meg. A DE AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ (DE AKIT AAMK) olyan innovatív nagyüzemi mezőgazdasági technológiákat, termékeket és szolgáltatásokat fejleszt és nyújt, amelyek elsősorban a Kárpát-medence egyedi jellemzőihez igazodó precíziós (helyspecifikus) növénytermesztéshez kapcsolódnak.

A K+F+I programok célja a klímaváltozás negatív hatásait kompenzáló élelmiszer/takarmány-előállítás minőségi és mennyiségi optimalizálása precíziós növénytermesztési technológiák, módszerek fejlesztésével. Kiemelt prioritású cél a víz- és tápanyag-ellátottság tér és időbeli változásának nyomonkövetése, a beavatkozások idejének, mennyiségének meghatározása, optimalizálása, a precíziós növénytermesztési technológiák termőhelyi adaptálása.

A projektekben teszteljük/fejlesztjük a legújabb precíziós felmérési/végrehajtási technológiákat és vizsgáljuk azok ár/érték arányát. Mindezek segítségével kidolgozzuk a precíziós növénytermesztés alaptérképeinek: a beavatkozási zónák gyors és hatékony előállításának módszertanát és ezek alapján a precíziós beavatkozási tervek (tápanyag, vetés, növényvédelem, talajművelés) készítésének intenzív termesztési környezetben megvalósuló gyakorlatát. Öntözött területeken a VRI technológia alkalmazásával, csökkentjük a talajheterogenitásból eredő eltérések, a talajtömörödés és a talajsavanyodás folyamatainak negatív hatásait. A precíziós agrometeorológiai mérőrendszer adatai alapján kifejlesztett vízforgalmi modellünk segítségével optimalizáljuk az öntözővíz felhasználást. Vizsgáljuk az egyes beavatkozások (talajművelés, öntözés stb.) hatásait a talajszerkezetre és a talajéletre többek között, dinamikus CO2 fluxus összehasonlító mérésékkel. A komplex vizsgálatok, elemzések végeredményként a kidolgozott precíziós technológiák alkalmazásával a szántóföldi termesztésében termésmennyiség- és minőség növekedés mellett egyes mezőgazdasági folyamatokban költségcsökkentés érhető el, maximálisan figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat.

K+F+I szolgáltatásainkban a leghatékonyabb és legkorszerűbb technológiák – agrometeorológiai mérőhálózat, felszínközeli és légi távérzékelés, nagyteljesítményű vertikális és horizontális precíziós talajtérképező rendszerek, precíziós növényfiziológiai mérőműszerek - alkalmazásával nélkülözhetetlen szolgáltatást nyújtunk a gyakorlat számára.

A K+F projektek, szolgáltatások mellett a DE AKIT DTTI AAMK egyik legfontosabb küldetése az Agrometeorológiai Obszervatórium fenntartása, folyamatos fejlesztése, alap- és származtatott adatszolgáltatás a Debreceni Egyetem hallgatói, kutatói és oktatói számára.

Az obszervatóriumot a debreceni agrometeorológia történetének nagy alakjai, Tormay Béla, Kerpely Kálmán és Berényi Dénes nyomdokába lépve Szász Gábor alapította 1960-ban. Az egyetemen működő korábbi, egyszerű megfigyelőállomásokénál szélesebb körű, a tudományos és gyakorlati igényeket magas szinten kiszolgáló mérési program 1963 júniusában vette kezdetét. Az obszervatórium tevékenységének gerincét a klímamegfigyelések, a felszíni határréteg energia- és anyagtranszport-folyamatainak, a talaj energia- és anyagtranszportjának, valamint a szoláris energia fluxusainak, egyenlegének mérése képezte. A hagyományos földi megfigyelések mellett Magyarországon egyedülálló, agrometeorológiai célú távérzékelési megfigyelések is jellemzik a mérőhelyet.

Napjainkban – az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően - 3 mérőhely (Kismacs, Látókép, Debrecen) agrometeorológiai alap- és modellezett adatait térítésmentesen szolgáltatjuk az oktatók, kutatók, egyetemi/PhD hallgatók részére. A mérőhálózat fenntartása, fejlesztése mellett, szakmai segítséget nyújt új mérőhelyek mérési programjának tervezésében, minőségi adatbázisok előállításában (kalibrálás, mérési program fejlesztése) is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a DE TTK Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszékkel, az ELTE TK Fizikai Intézet Légköri Határréteg Turbulencia Csoporttal és a DE Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékkel kötött együttműködési megállapodások és közös kutatási programok keretében több speciális mérési komponens bevonása valósult meg, így Európa egyik legkomplexebb mérőhelye jött létre.

Munkatársak

Frissítés dátuma: 2020.03.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.