AKIT számokban

Az AKIT a Debreceni Egyetem agrárágazati szolgáltató egysége. Az AKIT és jogelőd intézményei 140 éve meghatározó szerepet töltenek be a hazai gazdasági agrár-felsőoktatásban és kutatásban. Magyarországon a Debreceni Egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, melyhez 3 agrárkutatóintézet tartozik: Karcagi Kutatóintézetet (KKI), a Nyíregyházi Kutatóintézetet (NYKI), valamint a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI).

  • 10 telephelyen (Karcag, Kisújszállás, Ecsegfalva, Kunhegyes, Nyíregyháza, Kisvárda, Nagykálló, Látókép, Kismacs, Pallag) közel 2000 hektáron végeznek kutatási és tancélú termelési feladatokat.
  • 1 511 hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés.
  • A tancélú termesztéshez kapcsolódó bevételek 2015-ben meghaladták a 350 mFt-ot.
  • Tevékenységét 52 erőgép, 609 munkagép segíti.
  • A 2015-ös évben közel 600 hallgató részsült hetesi és féléves gyakorlati képzésben, mely az elmúlt évekhez képest közel 200 fővel növekedett.
  • 43 féle szántóföldi növényfaj, ezen belül 91 fajta (pl.: burgonya, napraforgó, köles, KG Puszta őszi árpa) nemesítésével, szaporításával és fajtafenntartásával foglalkoznak.
  • 7 fajtajelölt vár állami elismerésre.
  • 2 709 haszonállat tenyésztésével és őshonos fajták fenntartásával foglalkoznak (debreceni szapora merinó, cigája juh, bronzpulyka).

Pályázati úton az elmúlt két évben megközelítően 500-600 millió forintot nyert el az AKIT, ezek döntő része vállalkozásokkal, cégekkel konzorciumban zajló projektek. A pályázati forrásokon kívül kutatási szerződés által támogatott tudományos projektek megvalósítása is folyamatosan zajlik a növénytermesztés, növénynemesítés, kertészet és állattenyésztés témaköreiben. Projektjeik közül kiemelkedőek az AGR_PIAC projektek, melyek az élelmiszertudomány és növénynemesítés tudományterületeken történő kutatásokat foglalják magukba. Az AKIT több hazai és nemzetközi partnerrel működik együtt: Felsőoktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel, nagyvállalatokkal, valamint közép- és kisvállalkozásokkal. Kutatási tevékenységünk 20 db nemzetközi és 54 db hazai kapcsolatot foglal magában. Az elmúlt időszakban 10 új kutatási együttműködési megállapodást kötöttünk.

Az AKIT eltelt egy éves működése alatt (2016. július 1. – 2017. június 30.) összesen 270 db magyar publikáció jelent meg. Mindezeken túl 21 db hazai és 42 db külföldi idegennyelvű folyóiratban megjelent szakcikkünk került publikálásra. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatási tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy a Debreceni Egyetem mezőgazdaság tudományterületen a Quacquarelli Symonds Világ Egyetemi Rangsorában a legjobb 200 intézménye közé került.

A jubileumi, 25. Farmer-Expo rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíjjal ismerte el a Karcagi Kutatóintézet innovatív tudományos munkáját, mely a gyakorlatban jól hasznosítható új eredményeket adott a mezőgazdasági termelők kezébe. 2015-ben egy kutató munkatárs részére a Magyary Zoltán Kuratórium Nemzeti Kiválóság Díjat adományozott. A K&H Bank a fenntartható agráriumért ösztöndíj pályázatán egy munkatársunk TDK kategória 3. helyezését érte el.

Frissítés dátuma: 2018.09.18.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.