Az évelő rozs nemesítése (Secale cereanum L.)

Az évelő rozs az egyéves kultúrrozs (Secale cereale L.) és a vadon élő, évelő hegyi rozs (S. montanum Guss.) mesterséges keresztezéséből származó stabil fajhibrid növény. Létrehozásának célja egy olyan új növényfaj előállítása volt, amely botanikai jelentőségén túl egyesíti az egyéves kultúrrozs és az évelő vadrozs kedvező tulajdonságait egy évelő, nagy termőképességű, jó takarmányértékkel és kiváló rezisztenciával rendelkező, gyengébb homoktalajokon is jól hasznosítható kultúrnövény formájában.

Az évelő rozs az egyéves kultúrrozshoz hasonlóan kiválóan tolerálja a kedvezőtlen termőhelyi adottságokat: széles ökológiai adaptációs képessége (szárazságtűrés, talajjal szembeni igénytelenség) alkalmassá teszi arra, hogy az ország szélsőséges adottságú termőhelyein is termesszék. Nagy tömegű szénája biogáz előállítására, illetve égetéssel történő energia előállításra is alkalmas. A talajt egész évben sűrűn borítja, így kiválóan alkalmas az erózióval vagy deflációval veszélyeztetett talajok védelmére. Tavasszal korán sarjad, gyakorlatilag egész éven át legeltethető. Magas szárazanyag-hozama révén lehetővé teszi a kedvezőtlen adottságú és emiatt alacsony jövedelmezőségű termőterületek energetikai célú hasznosítását is.

A Nyíregyházi Kutatóintézetben a 90-es évektől folyik az évelő rozs nemesítése, ennek eredménye az 1998-ban állami elismerést kapott Kriszta fajta, melynek hasznosítása önállóan vagy más fajokkal társítva elsősorban nagy hozamú kaszálók, legelők, talajvédő gyepek illetve vadlegelők kialakításával történik. Fajtafenntartásánál kiemelt figyelmet fordítunk a hasznos élettartam növelésére, valamint a magtermesztést nehezítő kalásztörékenység mérséklésére.

Évelő rozs kalászoló klónvonalak

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.