Citokininek hatásvizsgálata alma in vitro hajtásgenerációjában

Projekt címe

  • Citokininek hatásvizsgálata alma in vitro hajtásgenerációjában

Projekt leírása

Hat alma fajtánál illetve alanynál (Royal Gala, Idared, Freedom, McIntosh, Húsvéti rozmaring, M.26) fajtánként optimalizáltuk az előkezelő táptalaj citokinin tartalmát (citokinin típusa és koncentrációja), tisztáztuk hatásukat az adott genotípus morfogenetikus képességére. Kimutattuk a különböző típusú citokininek különböző koncentrációja okozta szöveti változásokat az in vitro hajtások leveleiben.

Megállapítottuk, hogy a regenerációra használt levelek szöveti szerkezete és a regenerációs válaszuk jó korrelációt mutat.

Fajtánként optimalizáltuk a regenerációs táptalaj citokinin tartalmát. Kimutattuk a különböző citokininek és az alma fajták közötti különbségeket a hajtások differenciálódásának időbeli alakulásában.

Elvégeztük 65 almafajta molekuláris analízisét és elkülönítését mikroszatellit primerekkel (SSR markerek). Elkészítettük a 6 SSR lókusz alapján a fajták dendrogramját is, amely az ismert pedigré adatokkal jól összhangban áll.

  • Finanszírozó: OTKA

Frissítés dátuma: 2019.05.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.