Fajtafenntartás és Nemesítés - biológiai alapok fejlesztése

A növénynemesítés célja olyan új fajták létrehozása, melyek a kedvezőtlen termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodnak, kedvező beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek, stabil, nagy termőképességűek, a betegségeknek ellenállnak, jó a tápanyag- és vízhasznosításuk. Az új fajták hagyományos módszerekkel történő előállítása több éves folyamat: a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező szülővonalak kiválasztása, a keresztezés, a kívánt tulajdonságokkal rendelkező egyedek kiemelése, törzsek indítása, agronómiai és beltartalmi értékmérő tulajdonságaik több nemzedéken keresztül történő vizsgálata, szelektálása, majd felszaporítása.

 

Bab keresztezése:
kasztrált babvirág - bibe a "csigában"
  A portokok
csigába helyezése

 

Fertil napraforgó növényről leszedett
virágpor felvitele steril napraforgó egyedre
  Napraforgó restorervonal
 előállítás

                        

Páros keresztezés izoláló háló alatt

 

  Tritikálé keresztezés: kasztrált kalász
és az apanövény porzó kalászai
egyedi kalászszigetelő alatt

 

A fajtafenntartás során a már megfelelő értékmérő tulajdonságokkal rendelkező, elismert növényfajták kiváló minőségű szaporítóanyag előállítását végezzük. Egy fajta vetőmagjának éveken át történő termesztése során a szaporítóanyag genetikailag fokozatosan leromlik (ennek okai lehetnek spontán mutációk, természetes átkereszteződések, mechanikai keveredés, stb.), veszít a fajta eredeti tulajdonságaiból, ezért szükség van a folyamatos fajtafenntartó nemesítésre, a fajták minősítéskor meglévő tulajdonságainak megőrzésére, esetleg javítására. A fajtafenntartás folyamatos munkát jelent. Addig tart, míg egy adott fajta esetén az állami minősítést vissza nem vonják.

Általános lépései: az anyatövek kiválasztása, amelyek a fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek. Az anyatövek kiválasztása után A-, B-, C-törzseket szaporítunk fel belőlük. A felszaporítás során folyamatos megfigyelést és szelektálást végzünk, és a legjobb törzseket visszük tovább. A C-törzsekből vetjük vissza a törzskeveréket, amely szelektálása továbbra is fontos feladat, ahol az esetlegesen fajtaidegen és beteg töveket távolítjuk el, hogy az állomány fajtatisztaságát és egészségét megőrizzük. Végül szuperelit szaporítóanyagot állítunk elő.

 

 

Köles fajtafenntartás szelektálása
 
 

Vírusmentes, primer burgonya vetőgumó
előállítása izolált körülmények között

 

A Nyíregyházi Kutatóintézet 21 növényfaj nemesítésével és e növényfajok fajtáinak fenntartásával foglalkozik.

Fajtafenntartás és Nemesítés

Frissítés dátuma: 2019.05.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.