Fehérjenövények nemesítése

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézet feladataihoz tartozik a tájkörzetbe jól illeszkedő, ott jó minőségben megtermelhető nagymagvú hüvelyesek biológiai alapjainak a megteremtése, technológiájának fejlesztése, és új fajok termesztésbe vonása. A feladatunk kettős, egyrészt mindig újabb, jobb, piaci igényeket kielégítő fajták előállítása, másrészt a már meglévő fajták fenntartó nemesítésének magas színvonalú megvalósítása. 1985-ben a "fehérjeprogram" idején indult el a szárazborsó nemesítésünk, amely először honosítással kezdődött. Jelenleg két honosított fajtával rendelkezünk. Hanka sárgamagvú étkezési, Irina zöldmagvú szárazborsó fajta. Táplálkozásra és takarmányozásra egyaránt alkalmasak. A fajták termésbiztonságukkal, magas termőképességükkel, jó állóképességükkel tűnnek ki.

A Nyíregyházi Kutatóintézet az 1970-es évektől foglalkozik zöldborsó nemesítésével, melynek eredményeképpen kiváló minőségű fajtákat sorakoztatott fel. Ezek a fajták érésidőben 3-5 naponként követik egymást, fajtasort alkotnak. A legkorábbi Léda és a legkésőbbi Zsuzsi fajta érésideje között 21 nap a különbség. Így a termelőknél alkalmazott szakaszolással, 30 napos, futószalagszerű termesztés alakítható ki. A minősített fajtáink a következők (érésidők sorrendjében): Léda, Zita, Zeusz, Lora, Zsuzsi ("Nyíregyházi borsócsalád"). Termőképességük kiváló, állóképességük miatt géppel jól betakaríthatók. Termesztésüknél előnyt jelent jó szárazságtűrésük és rezisztenciájuk a Fusarium oxysporum-mal szemben. A konzervipari feldolgozás szempontjából korszerűek, szemméretük kicsi, közepes, zsengeségüket hosszabb időn keresztül megtartják. A zsengén betakarított mag színe sötétzöld, konzervipari‑ és hűtőházi feldolgozásra egyaránt kiválóan alkalmas.

Zöldborsó fajtafenntartás

Új keresztezéses nemesítési programot indítottunk 2002-ben. A nemesítés célja: szuperkorai éréscsoportba tartozó, jó minőségű, sötétzöld szemszínű, közepes vagy kis szemméretű, jóízű, biztonságosan termeszthető, jó állóképességű és rezisztens velőborsó fajták előállítása.

Intézetünk 2000 óta foglalkozik az őszi takarmányborsó nemesítésével. A nemesítés alapját a Tápiószelei Agrobotanikai Intézettel való együttműködés képezte. Továbbá nemesítési célkitűzéseink: fagytűrés (akár -12 - -18 oC-ot is), betegségekkel szembeni tolerancia, jó állóképesség, jó termőképesség.

Őszi borsó nemesítési alapanyagok

A DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetbe 2001-ben kerültek őszi lencse genotípusok. 2008-tól indítottuk el az új fajta előállítást célzó nemesítési munkát, melynek eredményeképpen 2019-ben állami elismerést kapott a Pinklevi és a Rézi őszi lencse fajták.

A zölbab nemesítése 1977-ben kezdődött intézetünk jogelődjénél a holland Royal Sluis céggel együttműködve. E kapcsolat keretében került sor holland fajták és keresztezési vonalaik alkalmazkodóképességre és termőképességre történő tesztelésére hazai viszonyok között. A nemesítési programba Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből begyűjtött tájfajtákat is bevontak.

A nemesítés célja a bokor típusú, betegségekkel szemben ellenálló, jó termőképességű, extenzív termesztési körülmények között is magas termésstabilitású, géppel betakarítható (egyenletes érés, a hüvelyek magas elhelyezkedése), fogyasztói és feldolgozóipari igényeket kielégítő fajták előállítása. Nemesítési tevékenységünket a közel 100 vonalat/fajtát számláló bab génbankunk is segíti.

További nemesítési elvárásaink zöldbab esetén:

  • Friss fogyasztásnál az értékesítési előnyök miatt korai fajták előállítása a cél.
  • Hüvely alakja alapján elsősorban ceruzababok előállítására törekszünk.

További nemesítési elvárásaink szárazbab esetén:

  • Jó főzési értékekkel rendelkező (vékony héj, jó íz) fajták előállítása. Tarkabab esetén a fenti elvárások kiegészülnek a korábbi és egyöntetű érésidővel.

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.