Gabonafélék nemesítése

A gabonafélék közül a rozs, az évelő rozs, a tritikále és a zab nemesítésével foglalkozunk.

A rozs ma Magyarország legszerényebb talajadottságú területeinek kalászos gabonája, homoktalajaink tradicionális növénye. E címet rendkívüli alkalmazkodó-képességének köszönheti, amellyel mind a szélsőséges talajadottságokat, mind a zord időjárási körülményeket (erős fagy, szárazság) képes jól tolerálni. Gyors tavaszi fejlődése, nagy vegetatív hozama és kedvező beltartalmi összetétele miatt kedvelt szálastakarmány, az első tavaszi zöldtakarmány keverékek gyakori komponense. Jó gyomelnyomó képességének, valamint betegségekkel szembeni kiváló ellenállóságának köszönhetően az ökológiai gazdálkodásban is hasznosítják.

Rozs nemesítésünk a mai követelményekhez igazodik, fajtajelöltjeink előállításakor kiemelt figyelmet fordítunk a magas és biztonságos terméshozamra, a jó szántóföldi rezisztenciára a kórokozókkal szemben, valamint a kedvező beltartalmi tulajdonságokra, sütőipari minőségre.

Rozs parcellaszigetelők alatt

Intézetünk két rozsfajtája évtizedek óta megtalálható a köztermesztésben. A Varda fajta étkezési és abraktakarmányozási célra egyaránt hasznosítható, emellett vetőmagja egyre keresettebb zöldtakarmány keverékek előállítására. Vetőmagforgalma növekvő tendenciájú, jelenleg 20% körüli a részesedése a hazai fémzárolt rozs vetőmag előállításban, emellett kisebb, de stabil külföldi kereslet is fennáll a Franciaországban is minősített fajtára. A Kisvárdai legelő fajta gyors kezdeti fejlődésre, nagy vegetatív hozam előállítására lett nemesítve, kiemelkedő gyökértömege révén a mostoha termőhelyi viszonyokat legjobban toleráló rozsfajta. A robusztus felépítésű, nagy magasságú fajta kifejezetten alkalmas zöldtakarmányozási célokra.

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.