Hallgatói agrármegállapodás

2020, október 15 - 10:26
Új szemlélet és gyakorlati tapasztalatcsere a célja a Debreceni Egyetem MÉK Hallgatói Önkormányzata és a MAGOSZ Hajdú-Bihar megyei ifjú gazda tagozatának szerdai megállapodásának. A gazdaszervezet elsőként a DE hallgatóit tömörítő testülettel írt alá ilyen együttműködést.

A megállapodás értelmében a szervezetek kölcsönösen segítik egymást a fiatal gazdálkodók tájékoztatásában, pályázati fejlesztési lehetőségek kiaknázásában. Közös programokat szerveznek az Európai Unió agrárpolitikája, a hatályos szabályok ismertetésére és a magyar gazdálkodók EU-n belüli érdekérvényesítése és versenyképessége erősítésére.

- A Debreceni Egyetem multidiszciplináris jellegéből fakadóan a mezőgazdaság valamennyi területére hatással van, a tudományos kutatásoktól a gyakorlati képzésig - hangsúlyozta köszöntő beszédében Szilvássy Zoltán. A Debreceni Egyetem rektora szerint az együttműködési megállapodás újabb lökést adhat a régióban és az egyetemi partnervállalatoknál zajló mezőgazdasági tevékenységnek, hogy az a kor színvonalán az élmezőnybe tartozzon.

Példaértékű kezdeményezésnek nevezte a megállapodást Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

- Első alkalommal ír alá az országos ifjú gazdálkodó agrárszakembereket tömörítő szervezet és egyetemi hallgatói testület megállapodást. A hazai korszerű mezőgazdaságban az egyetemekről kikerülő fiatal agrármérnököknek szüksége van élő kapcsolatra a szakmai szervezettekkel. Ez a gyakorlati tapasztalatcsere nagyban javíthatja a gazdák versenyképességét a hazai és az európai piacon – mondta Jakab István.

- A Debreceni Egyetem feladatai az innováció és a kutatásfejlesztés mellett, az emberi erőforrás biztosítása az agráriumnak – jelentette ki Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.

- A mezőgazdaság egyik legfontosabb tényezője a humántőke, amelynek legmagasabb szintű képzését a DE MÉK a piaci igényekhez kívánja igazítani. A jövő szakemberei új és hasznos gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak ennek a hallgatói kezdeményezésnek köszönhetően – tette hozzá Stündl László.

A MAGOSZ Hajdú- Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör tagozata egy évvel ezelőtt alakult meg. Jelenlegi tagsága 52 hajdú-bihari településről tevődik össze, 74 gazdát tömörítenek.

- Fordulóponthoz érkezett a magyar agrárium – fogalmazott Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda tagozatának elnöke, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

- Az átalakuló mezőgazdaságban meg kell felelni a környezettudatos, klímavédelmi előírásoknak, a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció kihívásainak. Az együttműködési megállapodás az együttgondolkodásra ad lehetőséget – vélekedett Papp Zsolt György.

A megállapodást Szigeti Szabolcs, a MAGOSZ Hajdú- Bihar Megyei Ifjú Gazda Gazdakör elnöke és Hegedűs Tibor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Hallgatói Önkormányzat (HÖK) vezetője írták alá.


- Az egyetemi ismeretek elsajátítása mellett egyéb kompetenciák fejlesztése is kiemelten fontos, ez azonban az egyén feladata, erre ad lehetőséget ez a kétoldalú kapcsolat – emelte ki Hegedűs Tibor HÖK-elnök.

Az ifjúsági szervezet, valamint a hallgatói testület vezetői hangsúlyozták: az együttműködés legfontosabb célja, hogy a magyar gazdák átadják gyakorlati tapasztalataikat a fiatalságnak, míg ők új szemléletet, illetve fejlődést vihetnek a gazdálkodók munkájába, ami mindkét oldal szakmai előrehaladást nagyban segíti. 

Sajtóiroda - ÉE

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.