Professzorok miniszteri elismerése

2020, október 26 - 14:04
A Debreceni Egyetem két egyetemi tanára az agrárminiszter kitüntetését vehette át az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából. Csapó János és Kátai János professzor több évtizedes oktatói és kutatói tevékenységét ismerték el a díjjal.

Magyarország függetlenségéért a forradalom mártírjai tették meg az első lépéseket, a magyar nép együttes erővel lépett fel 1956 októberében a diktatúra ellen, a demokrácia helyreállítása és a nemzeti függetlenség érdekében – jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából megtartott budapesti ünnepségen.

A miniszterhelyettes arra emlékeztetett, hogy az 1950-es években ugyan meggyengült az agrártársadalom helyzete, de nem vesztette el hitét és egységét, megmaradt benne a készség és képesség az ismételt újrakezdésre. Farkas Sándor hozzátette: az agráriumnak az utóbbi időben is számos kihívást kellett leküzdenie, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a mezőgazdaságban dolgozók helytállására.

Az ünnepségen kiemelkedő tevékenységéért több szakember is kitüntetést vehetett át, közöttük a Debreceni Egyetem két professzora.

Nagy István agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta Csapó Jánosnak, a Debreceni Egyetem MÉK Élelmiszertudományi Intézet egyetemi tanárának, az élelmiszergazdaság, különösen a biokémia és az élelmiszer-analitika, a tejipar, a funkcionális élelmiszerek, valamint az élelmiszerhamisítás és annak kimutatása területén végzett mintegy 3 évtizedes magas színvonalú oktató és kutató munkájáért.

Ugyancsak az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata kitüntetést kapta meg Kátai János, a Debreceni Egyetem MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézet egyetemi tanára.  A professzor meghatározó szerepet játszott a kar oktatásszervező és irányító tevékenységében. Széleskörű oktatómunkát végzett a
talajtan, talajökológia, talaj mikrobiológia, környezetbiológia tantárgyak tárgyfelelőseként a magyar és angol nyelvű képzésekben. Hazai és nemzetközi szinten elismert, kiemelkedő kutatási eredményeket ért el az agrotechnikai tényezők talajra, annak kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaira gyakorolt hatásainak tanulmányozásával.

kormany.hu/Sajtóiroda - CzA
Fotó: kormany.hu


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.