Projekt azonosító
A Magyar Állam által, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott támogatás összege
A projekt időtartama
Fenntartási időszak
A nyertes pályázó
Szakmai vezető
A pályázat weboldala
Projektleírás
A nagyszámú hazai őszi búza fajta világszínvonalú, azonban a szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodás kulcskérdés a fajták, vonalak tekintetében. Jelen projekt célja jó adaptív képességű őszi búza vonalak előállítása. Az adaptív képességlehetővé teszi az extenzívebb környezetben történő termelést, illetve a megfelelő rezisztenciális tulajdonságok csökkentett vegyszerfelhasználást eredményezhetnek. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 300.155.438 Ft támogatással, a FITT AGRO Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciumában.
Hazánk természeti adottságai kiválóak a kalászos növények termesztéséhez. A XX. század első felében termesztett magyar búza fajták kiváló és stabil minőségükről váltak híressé, ugyanakkor a 70-es években e fajták kikerültek a köztermesztésből a termesztéstechnológiai igények változása miatt. Az utóbbi időszak szélsőséges időjárási körülményei viszont rávilágítottak arra, hogy az eredményes gazdálkodás kulcsa az adaptációs képességben rejlik. Ezért cél jelen pályázati projektben olyan őszi búza vonalak előállítása, melyek extenzív körülmények között is stabilan termeszthetőek.
Az őszi búza nemesítésével Magyarországon több kutatóintézet és nemesítő foglalkozik. A nemesítési célkitűzések között egyre fontosabb az extenzív körülményekhez való alkalmazkodó képesség mellett a kiváló minőség. Az utóbbi időben egyre nagyobb területeken megjelenő ökológiai termesztési rendszerek számára is rendelkezésre kell, hogy álljon olyan búza fajta, mely kiváló bokrosodó képességével jó gyomelnyomó képességet biztosít, így szükségtelenné teszi a gyomirtás alkalmazását. Az öko szemléletű termelés másik sarokpontja a betegségekkel szembeni megfelelő tolerancia. Nemesítési célkitűzésünk ezen komplex tulajdonságcsoport együttes megjelentetése több extenzív típusú, és jó malmi tulajdonságokkal rendelkező vonal előállítása. A vonalak sütőipari tulajdonságainak köszönhetően várhatóan speciális malmi felhasználásukra is lehetőség nyílik.
A pályázat konzorciumban kerül kivitelezésre, a FITT AGRO Kft. mezőgazdasági technológiai kutatásokkal foglalkozik, konzorciális partnere pedig a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Központja, amelynek az oktatás melletti kutatási tevékenysége felöleli az agrárgazdaság teljes vertikumát. A konzorciumi együttműködés keretein belül cél olyan őszi búza vonalak előállítása, melyek a hagyományos magyar genetikai alapokon nyugszanak, ugyanakkor megfelelő adaptív képességgel jellemezhetők stabil sütőipari paraméterek mellett. Ennek érdekében kíván a partnerség létrehozni egy olyan perspektivikus vonalakat, amelyek a későbbiekben nemesítési bázist jelenthetnek. Az alapkutatási tevékenység kiterjed a nemesítői, labor- és szántóföldi tevékenységekre egyaránt.
Tevékenységek
A projekt során a konzorciumi partnerek között a tevékenységek jól elhatárolhatóak, részben a bevont partnerek szakmai kompetenciájának megfelelően, részben a pályázat keretében meghatározott feladatok és tevékenységek körének köszönhetően. A projekttevékenységek bemutatása ezért a két konzorciumi partner (a FITT AGRO Kft. és a DE ATK Kutatóintézet) szerint kerül részletes bemutatásra.
A FITT AGRO Kft. feladatai számos területet lefednek, az egyszerűség és az egymásra épülés miatt ezen tevékenységeket felsorolás szerűen mutatjuk be a következőkben.
A FITT AGRO Kft. fentebb felsorolt tevékenységeit a 3 éves futamidő végén összességében fogja vizsgálni, egy összegző elemzést végez. Az elemzésnek ki kell mutatnia a perspektivikus vonalakat, melyek kijelölése szintén a záró elemzés része.
A fentiekben látható céges tevékenységek főleg a tudományos eredményekkel és a nagybani lehetőségekkel egészülnek ki a DE ATK Nyíregyházi Kutató Intézet által. Az alábbiakban ezek a feladatok kerülnek részletes bemutatásra.
A szántóföldi munka része a projekt során begyűjtött biológiai alapok rendszerezése és részletes morfológiai leírása, valamint agronómiai tulajdonságaik vizsgálata. Ezeket a feladatokat tenyészkerti körülmények között, tág térállású, valamint sűrűsorosan vetett állományokban végzik el. Az elvégzendő laboratóriumi vizsgálatok több csoportba foglalhatók, a genetikai anyagok beltartalmi minőségének meghatározása mikroanalitikai eszközökkel, genetikai állományuk összehasonlítása PCFI alapú molekuláris technikával, illetve az ozmotikus stressztoleranciájuk tesztelése in vitro körülmények között. A beltartalmi vizsgálatok során a korai generációkból (anyatövekről) származó kis mennyiségű vizsgálati minták sütőipari minősítését mikro-valorigráffal, valamint mikro Zeleny-teszterrel végzik. A Zeleny-teszter az objektivitást és a nagyobb mintaszámú analízist segítő szoftverrel van felszerelve. A kis tömegű minták előkészítése a vizsgálatokra szintén speciális eszközöket igényel (mikro labordaráló és labormalom). Az ozmotikus stressztolerancia vizsgálata során a biotechnológiai laboratóriumban in vitro kultúrába vitt növényanyagon az ozmotikumok különböző koncentrációi által kiváltott vegetatív tömeggyarapodási depressziót detektálja. Mivel a növény szántóföldi szárazságtűrő képessége több morfológiai és fiziológiai elemből tevődik össze, az in vitro vizsgálatok eredményeit érdemes összevetni az üvegházi körülmények között, mesterséges vízmegvonással indukált szárazság stressz által kiváltott növényi válaszreakcióval. Az üvegházi szárazságteszt során limitált vízadagokkal tenyész¬edényben nevelt növények vegetatív és generatív részeinek tömegmérésével detektálja a stresszre adott válaszreakciót. A növénykórtani megfigyeléseket szántóföldi körülmények között a búza gazdasági és humán élelmezésügyi szempontból legfontosabb betegségeinek spontán fellépését követően értékelik. Emellett megfelelő mennyiségű szaporítóanyag esetén a kórtani felvételezéseket provokált körülmények között, fitotronban mesterséges fertőzést követően is elvégzik.
A projekt kutatási feladatai két részből állnak, melyek feladatmegosztása alkalmazkodik a résztvevők profiljához. A FITT AGRO Kft. esetén végzett feladatok és az ehhez kapcsolódó költségek az alábbiak:
Rendezvények
Sajtómegjelenések
Beszámolók
Fenntartási és haladási beszámoló
Publikációk
Fenntartási időszak publikációs listája
Frissítés dátuma: 2021.02.11.
Tisztelt Felhasználó!
A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ