Kutatóhelyek, kutatócsoportok

Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatási tevékenysége az agrárgazdaság teljes vertikumát felöleli: az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet, a környezetgazdálkodás, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, az élelmiszertudomány, a minőségbiztosítás, a gazdaságtudományok és a természettudományok terén folynak kutatások.

Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet

Az Intézet szervezeti felépítése úgy alakult ki, hogy hatékonyan és rugalmasan alkalmazkodjon a kutatás társadalmi-gazdasági környezetében bekövetkezett változásokhoz.

Az Állattenyésztési Osztály koordinálja a kismacsi Állattenyésztési Telep és a Lovas Tanüzem munkáját. A Növénytermesztési Osztály munkája több helyszínen folyik: Látóképen a Növénytermesztési Tanüzem és Kísérleti Telepen és az Ökofarmon. A Növénytermesztési Bemutatókert és a Növényvédelmi Bemutatókert az egyetem területén találhatóak.

A kertészeti kutatásoknak a Pallagi Kertészeti Telep, a Kertészti Bemutatókert és a Botanikus Kert ad otthont.  A DTTI a kutatásokat a tanszékekkel szoros együttműködésben végzi. A hallgatók gyakorlati képzésének alapbázisa, emellett a tantárgyi és a hetesi gyakorlatok helyszíne is.

Nyíregyházi Kutatóintézet

A Nyíregyházi Kutatóintézet összesen 623 ha földterületen és három telephelyen működik: Nyíregyházán, Kisvárdán és Nagykállóban. Feladata a tájkörzet kedvezőtlen ökológiai adottságai között biztonságosan termeszthető növényfajták nemesítése, termesztéstechnológiájuk kidolgozása, a homoktalajok komplex hasznosításának kutatása.

Kutatás-fejlesztési tevékenységük ellátását hazai és kiterjedt nemzetközi kapcsolataik segítik. A Kutatóintézet tevékenyen részt vállal a termelők továbbképzésében, részt vesz az egyetemi szakemberképzésben.

Jelentős szerepet tölt be a tájkutatás révén a vidékfejlesztés agrárvonatkozásainak igényes megalapozásában és annak a térségi integrációs rendszerbe kapcsolódásában. Egy időben szolgálja a gyakorlati oktatást és a szaktanácsadást is.

Karcagi Kutatóintézet

„A Karcagi Kutatóintézet Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes és Ecsegfalva területén működik. A Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztály, a Földművelési és Vízgazdálkodási Osztály, a Juhászat és Gyepgazdálkodási Osztály valamint a Központi Laboratórium 14 főállású kutatóval dolgozik.”

Kutatóintézet tevékenysége az Alföld kedvezőtlen ökológiai adottságú (térben és időben is szélsőséges csapadékviszonyok, fizikai és kémiai hibával terhelt talajok jelentős előfordulása, stb.) termőhelyein folytatott gazdálkodás problémakörére terjed ki. Kutatási területeik magukban foglalják a talajtermékenység- talajvédelem, a talajhasználat-tájhasznosítás, a biológiai alapok fejlesztése és a juhászat gyephasznosításának problémakörét.

A minősített kutatók részt vesznek a karokon folyó oktatásban, valamint a doktori iskolák munkájában.

Frissítés dátuma: 2019.09.23.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.