Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep

Török Tamás telepvezető, ügyvivő-szakértő

Szervezeti egység Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI), Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep
Központi telefonszám +36 52 717 954
E-mail
Cím 4063 Debrecen, Látóképi telep Külterület (0334/1 hrsz)
Épület, emelet, szobaszám DTTI Farmerház (Látókép)
Weboldal

A telep a 33-as főút  95-ös km szelvényénél, Debrecentől 11 km-re a Hajdúsági löszhát szívében található. A Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepet 1983-ban alakították ki 70 ha-on, ami később 180 ha-ra bővült. Létrehozásával egy időben különböző szántóföldi tartamkísérletek (műtrágyázási, vetésváltási és öntözési) kerültek beállításra, melyeket azóta is folyamatosan fenntartunk a tanszékek kutató professzoraival együttműködve.

A tartamkísérletek több évtizedes eredményeit felhasználva sikerült fajra és fajtára, illetve a hajdúsági löszhátra adaptált termőhely-specifikus tápanyagellátást kidolgozni és folyamatosan fejleszteni a különböző kultúrákban. A trágyázási tartamkísérletek mellett több talajművelési rendszer vizsgálatát magába foglaló tartamkísérletek is beállításra kerültek. Vizsgálva a különböző nedvesség- és energiatakarékos forgatás nélküli rendszerek hatását a talaj fizikai paramétereire, vízháztartására, a különböző kultúrák termésére, és egyéb agrotechnikai elemek alkalmazására. Valamint cél az új eljárások hazai alkalmazhatóságának meghatározása is. Emellett a növényvédőszer gyártókkal is együttműködve zajlik a térség meghatározó növényeinek (kukorica, őszi búza, napraforgó, repce) növényvédelmi technológiáinak adaptálása és fejlesztése évtizedek óta. Kiemelt kutatási terület a precíziós növénytermesztési technológiák alkalmazása, összehasonlításuk a hagyományos eljárással mind eredmény, mind felhasználás oldalon. Mivel a telep jelentős ökológiai területtel is rendelkezik, így lehetőség van az ökológiai termesztési körülményekhez leginkább alkalmazkodó genotípusok vizsgálatára, valamint a teljesen mechanikus gyomszabályozási rendszerek organikus körülmények közötti elemzésére. Jelentős kutatómunka folyik a versenyszférában szereplő legnagyobb világcégekkel együttműködve.

Rendszeresen szervezett konferenciákon, bemutatókon tájékoztatjuk a térség gazdálkodóit a legújabb kutatási eredményekről. A rendelkezésekre álló adatok és eredmények felhasználásával számos doktori disszertáció készült. A telep a növénytermesztés gyakorlati képzésének legfontosabb bázisa. A nem kutatást és oktatást szolgáló területen túlnyomórészt ökológiai árutermesztés folyik.

A Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep összességében 180 ha területen folytat szántóföldi növénytermesztést és biztosítja a területet és az agrotechnikai bázist a kis és közepes méretű parcellás kutatáshoz. A Látóképi Telep termelési szerkezetében meghatározó szereppel bírnak a szántóföldi zöldségnövények. Emellett jelentős területen folyik takarmánykukorica, őszi búza, napraforgó és káposztarepce termelése kutatási céllal.

Munkatársak

Frissítés dátuma: 2020.09.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.