Molekuláris genetikai laboratórium

A molekuláris genetikai laboratórium megalakulása óta az elsődleges célja az volt, hogy a Nyíregyházi Kutatóintézet növénynemesítő munkatársainak munkáját elősegítse. A laboratóriumban a molekuláris marker segítette szelekcióval (MAS – marker assisted selection) kerülnek kiválasztásra a keresztezéshez alkalmazott növényi szülőpartnerek és az utódnemzedékek is. Növényi DNS-alapú markerekként restrikciós (RFLP) markereket, mikroszatellit markereket (SSR – simple sequence repeat), ISSR (inter simple sequence repeat) markereket, CAPS (cleaved amplified polymorphic sequence), SCAR (sequence characterized amplified region) markereket, RAPD (random amplified polimorphic DNA) markereket, AFLP (amplified length polymorphism) markereket és STS (sequence tagged site) markereket alkalmazunk és fejlesztünk ki.

Laboratóriumunkban az alma (Malus x domestica) anyanövény, in vitro kultúra és in vivo akklimatizált egyedek metilom (teljes DNS-en található metil gyökök) meghatározása történt meg új generációs szekvenálási eljárással, hogy az in vitro szövettenyésztés által kiváltott epigenetikai hatásokat meghatározhassuk. Ezáltal az in vitro szövettenyésztés és az azt követő akklimatizációs folyamat epigenetikai és transzkriptomikai változásait jobban megérthetjük, hatékonyabb szövettenyésztési és akklimatizációs módszereket dolgozhatunk ki az in vitro szövettenyésztés epigenetikai lábnyomának csökkentése érdekében.

Burgonya (Solanum tuberosum) és pohánka (Fagopyrum esculentum) növények esetében abiotikus stresszkísérletek vannak folyamatban, melyeknél az elsődleges cél a transzkriptom profil és génexpressziós különbségek meghatározása RNA-sequencing módszerrel. A kísérlet további célja, hogy az utódnemzedékekben is meghatározzuk az adott abiotikus stresszre adott válaszreakciókat, alkalmazkodási sebességet, ezzel felmérve a transzgenerációs stresszmemória jelentőségét.

Lencse (Lens culinaris) esetében új generációs szekvenálási módszerekkel támogatott növénynemesítés (Next Generation Plant Breeding) folyik a télállóságra és beltartalmi értékekre tekintettel. A kísérletek során térképezési populációkon keresztül vizsgáljuk meg a fenotípusos tulajdonságok öröklődéséért felelős gének átöröklődési hajlandóságát.

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.