Földművelési és Vízgazdálkodási Osztály

Dr. habil. Zsembeli József Ph.D tudományos tanácsadó, mb. igazgató

Szervezeti egység Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet (KKI), Karcag Alap- és Alkalmazott Kutatások Szervezete, Földművelési és Vízgazdálkodási Osztály
Központi telefonszám +36 59 500 360 / 361
E-mail
Cím 5300 Karcag, Kisújszállási út 166.
Épület, emelet, szobaszám KKI főépület (Karcag), 40
 Publikációs lista

A mezőgazdasági termelés folyamatosan változó feltételeit figyelembe véve indokoltak olyan talajművelési, talajhasználati eljárások, technológiák kidolgozása és fejlesztése, amelyben a rendelkezésre álló természeti erőforrásokat a legkisebb ráfordítással a leghatékonyabban lehet kihasználni úgy, hogy közben a termőhellyel kapcsolatos környezet és természetvédelmi megőrzési kötelezettség is teljesíthető legyen.

A globális klimatológiai előrejelzés szerint hazánk területén is hosszabb távon a szárazság gyakoribb előfordulásával kell számolni. Az öntözés korlátozott volta miatt a legkitettebb alföldi tájunkon mind nagyobb jelentőségűvé válik a szárazgazdálkodást, illetve a nedvességtakarékos talajművelést fejlesztő kutatás. A helytelen, szakszerűtlen, az agroökológiai adottságoknak nem megfelelő talajhasználat általános kísérőjelensége a rendszeresen művelt felső talajréteg szerkezetének leromlása, az "elporosodott" talajállapot és ennek következményeként a talajtömörödés mértékének és gyorsaságának növekedése. Az Alföld körülményei között ez a folyamat a mindjobban fokozódó fátlanság miatt nemcsak talajtermékenységi, hanem mind súlyosabbá váló talajmozgási, deflációs folyamatot indított meg.

Az alföldi tájakon különösen kiemelt probléma a szikesedésnek potenciálisan kitett talajok védelme, ahol az öntözés és a különböző hatásra történő talajvízmozgás a másodlagos szikesedés fő forrásai, aminek megelőzése, megállítása a táj védelmének hosszabb távon is kulcskérdése marad.

A talajművelési kutatások szorosan kötődnek a mezőgazdasági melléktermék hasznosítását célzó prioritáshoz is, ugyanis a talajvédő talajművelési rendszerek kidolgozására irányuló kutatások részben a növénytermesztési melléktermékek (szármaradvány) talajvédelmi célú felhasználását vizsgálják.

A saját forrásból finanszírozott kutatási témák mellett külső megbízások alapján végzett kutatási projektek végrehajtását is vállalja az Intézet Földművelési és Vízgazdálkodási Osztálya.

Munkatársak

Frissítés dátuma: 2020.08.13.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.