A zab nemesítése (Avena sativa L.)

A zab iránt az utóbbi időben megnőtt az igény. Termését részben humántáplálkozásban, részben takarmányként használják fel. A kalászos növények közül a Kárpát-medence éghajlata a zabnak felel meg legkevésbé. A külföldön nemesített zab fajták termesztése nem biztonságos hazánkban elsősorban nem megfelelő télállósága miatt. Ezért a nemesítés legfontosabb feladata a helyi ökológia viszonyokhoz legjobban alkalmazkodó, bőven termő, nagy ezerszemtömegű, rövid tenyészidejű, szalmaszilárd, betegségekkel szemben ellenálló és jó beltartalmú zab fajták előállítása. Környezet kímélő zab termesztéstechnológia kidolgozása, a Lota zabfajta fajtafenntartó nemesítése.

Zab tenyészkert

 

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.