Étkezési napraforgó nemesítése

Intézetünkben több évtizede folyik a napraforgó étkezési célzattal történő nemesítése. Teichmann Vilmos vezetésével született meg a Kisvárdai szabadelvirágzású napraforgó fajta. Állami fajtaminősítése (1954) óta is igen kedvelt „szotyolázási” alapot képez a fogyasztók körében. A fajta azonban korszerűsítésre szorul.

A nemesítési munkálatok főbb elemei:

  • Napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii /FARL./ Berl. & de Toni) rasszaival szembeni tolerancia kialakítása,
  • A vajvirág (Orobanche sp.) rasszaival szembeni ellenállóság elérése,
  • A napraforgó moly (Homoeosoma nebulellum DENIS et SCHIFFERMÜLLER) rezisztencia beépítése.
  • Különböző kaszattulajdonságokkal rendelkező napraforgó vonalak (étkezési-madáreleség).

Frissítés dátuma: 2019.05.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.