Szennyvíziszap komposzt hatását vizsgáló tartamkísérlet

Az országosan egyedülálló tartamkísérletünket 2003-ban, egy KMFP pályázat támogatásával indítottunk el. A kísérlet célja annak demonstrálása, hogy a jó beltartalmi értékekkel rendelkező, kedvező összetételű szennyvíziszap alapú komposzt rendszeres, hosszútávú alkalmazásának milyen hatása van a homoktalaj fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaira, valamint a termesztett növényekre. A kísérlet alkalmas arra, hogy a szennyvíziszap komposztnak a szántóföldi gazdálkodási gyakorlatban való jelentőségét bemutassuk és igazoljuk, elsősorban a magas szervesanyag-tartalmából eredő kedvező hatásai következtében.

A kísérletben a fent említett pályázat keretében, a Nyírségvíz ZRt-vel közösen kialakított Nyírkomposzt termésnövelő anyagot 3 évente juttatjuk ki 9, 18 és 27 t/ha dózisban. A kísérletet kiterített vetésforgóban állítottuk be. 2003-2017 között kukorica, tritikálé és zöldborsó volt a tesztnövény. 2017 őszén módosítottuk a tesztnövényeket: a tritikálét rozsra (Secale cereale ’Varda’), a zöldborsót rozsos bükkönyre (Secale cereale ’Varda’ és Vicia villosa ’Hungvillosa’) cseréltük, míg a kukorica továbbra is a vetésforgóban marad.

A kísérletben komplex talajfizikai, talajkémiai és talajmikrobiológiai vizsgálatokat végzünk. Kiemelten kezeljük a toxikus elemek mennyiségének vizsgálatát a talaj-növény rendszerben.

2018-tól új elemként elkezdtük a rhizoszféra talaj mikrobiológiai vizsgálatát, melynek célja a talaj-növény rendszer kapcsolatának mélyebb szintű feltárása, a szennyvíziszap komposzt növényi gyökerekre és az azokkal szoros kapcsolatban élő rhizoszféra mikroorganizmusokra gyakorolt hatásának megismerése, a növényfajok közötti különbségek tanulmányozása.

    

                                                           A komposztprizma a Nyírségvíz Zrt. komposztálótelepén                                                              A kijuttatott komposzt

Rozs és rozsos bükköny tavaszi aspektusa a kontroll és a komposzttal kezelt parcellákban

A rhizoszféra talaj előkészítése a vizsgálatokhoz

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.