Hüvelyes növények fajtafenntartása

A bab fajtafenntartása (Phaseolus vulgaris L.)
Fajtafenntartási munkánk célja a magas minőségű szaporítóanyag biztosítása.

 

Buvet zöldbab fajta

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott zöldbabfajták

 • Buvet: hűtő- és konzervipari feldolgozásra alkalmas, zöldhüvelyű ceruzababfajta
 • Janka: szárazságtűrő, ovális keresztmetszetű, szárazbabként is, és zölden vágott babként is fogyasztható, sárgahüvelyű zöldbabfajta

 

Janka zöldbab

 

Janka zöldbab fajtafenntartás

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott szárazbabfajták

 • Hópehely: nagy szemű, fehér színű, vékonyhéjú salátababfajta
 • Diana: kiváló étkezési minőségű, pintó típusú, tarkababfajta
 • Perle: konzervipari és házikerti hasznosításra alkalmas, kiváló ízű, vékonyhéjú, fehér gyöngybab fajta
 • Start: rövid tenyészidejű, jó szárazságtűrésű, konzervipari és házikerti hasznosításra alkalmas, kiváló ízű, vékonyhéjú, fehér gyöngybab fajta

A csillagfürt nemesítése, fajtafenntartása (Lupinus spp.)

A kutatási téma keretén belül a gyakorlatban elterjedt három csillagfürtfajjal a Lupinus albus L., a Lupinus luteus L. és a Lupinus angustifolius L. változataival foglalkozunk.

Mindhárom csillagfürtfaj kizáróan a savanyú talajokon termeszthető. Talajigény tekintetében más kultúrnövényekhez viszonyítva igénytelenebbek, így a kedvezőtlen termőhelyi adottságú agroökológiai körzetek kiváló, magas fehérjetartalmú pillangósvirágú növényei.

   

Lupinus albus L.

  Lupinus luteus L.

Lupinus angustifolius L.

 

Potenciálisan legnagyobb maghozamra a fehérvirágú képes. Ebből adódóan abraktakarmány-termesztés céljára elsődlegesen ez a faj jön számításba. A sárga- és kékvirágú fő hasznosítási területe a zöldtakarmánytermesztés illetve zöldtrágya.

A téma célkitűzése: a szélsőséges termőhelyi adottságokhoz jól alkalmazkodó, a meglévő fajtáknál termőképesebb, nagyobb termésbiztonsággal, jobb klíma és patológiai rezisztenciával, valamint magasabb beltartalmi értékekkel rendelkező új fajták kinemesítése. Az elismert fajta fajtafenntartó nemesítése, különös tekintettel az alacsony, takarmányozhatóságnak megfelelő alkaloidszint biztosítására. A fajták és fajtajelöltek szaporítási lépcsőinek kiépítése az igényeknek megfelelő nagyságrendben. A termeléstechnológia továbbfejlesztése, a fajtajelöltek fajtaspecifikus agrotechnikai elemeinek feltárása.

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott csillagfürtfajta

 • Nelly: fehérvirágú, édes, magas fehérjetartalmú, kettős hasznosítású (abrak és zöldtakarmány), kiváló elővetemény értékű csillagfürtfajta

 

Nelly tenyészkert részlet

Bradyrhizobium sp Lupini

 

A lóbab nemesítése, fajtafenntartása (Vicia faba L.)

A lóbab a semleges, vagy meszes kémhatású, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok növénye. A lóbab fajták jó ökológiai tűrőképességgel rendelkeznek, és eltérő felhasználási lehetőséget biztosítanak. A nagymagvú fajták elsődlegesen étkezési célra, a közepes és kismagvúak abrak-, zöldtakarmány, siló és zöldtrágya célra is kiválóan alkalmasak.

A lóbab nemesítés célkitűzése: új, magas táplálóértékű, alacsony tannin, vicin és convicin tartalmú, szárazságtűrő, magas hozamú, jó állóképességű, betegségekkel szemben toleráns fajták előállítása. További feladat a fajtáink fajtafenntartó nemesítése, termesztéstechnológiájuk korszerűsítése.

 

Lóbab kísérlet

Lóbab érés kezdetén

 

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott lóbabfajták

 • Mirna: jó szárszilárdságú, betegségekkel szemben jó ellenálló képességű, takarmányozási célra kiválóan alkalmas, magas fehérje tartalmú lóbabfajta.
 • Kinga: nagy termőképességű, zöldtermése konzerv és hűtőipari feldolgozásra, érett magja sütőipari felhasználásra alkalmas, magas fehérje tartalmú, étkezési lóbabfajta.

Virágzó Mirna lóbabfajta

 

A tavaszi bükköny nemesítése, fajtafenntartása (Vicia sativa L.)

A tavaszi bükköny a jobb talajok zöldtakarmánynövénye. Zabbal, tavaszi búzával, tavaszi árpával, mustárral, lóbabbal vagy borsóval társítva a kora tavasszal vethető keveréktakarmányok értékes, finom jellegű pillangós komponense. Magja tápokba keverve etethető, sőt madáreleségként eladható exportcikk.

Nemesítési célkitűzés: gyors kezdeti fejlődés, sok felálló szár, széles húsos levélzet, gyors egyenletes levirágzás, állandó magszín és forma, nagy zöldtömeg és biztos magtermőképesség. Fajtáink fajtafenntartó nemesítése és termesztéstechnológiájuk fejlesztése.

Tavaszi bükköny kísérlet

 

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott tavaszi bükkönyfajták

 • Gabi: kiváló maghozamú, zöldtakarmány, siló és abraktakarmány célra egyaránt alkalmas, nagy fehérjetartalmú tavaszi bükkönyfajta.
 • Emma: zöld- és abraktakarmánynak egyaránt alkalmas, nagy fehérjetartalmú tavaszi bükkönyfajta.

 

Emma fajtafenntartás zab támasztónövénnyel

 

A borsó fajtafenntartása
A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott szárazborsófajták

 • Hanka: gépi betakarításra alkalmas, sárgamagvú, étkezési szárazborsófajta.
 • Irina: gépi betakarításra alkalmas, zöldmagvú, szárazborsófajta.
 • Lutra: gépi betakarításra alkalmas, kacsos, sárgamagvú, étkezési szárazborsófajta.

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott zöldborsófajták

 • Léda: jó szárazságtűrésű, sötétzöld szemszínű, hűtő- és konzervipari hasznosításra kiválóan alkalmas, szuperkorai velőborsófajta.
 • Zita: jó termésbiztonságú, sötétzöld szemszínű, koncentrált érésű, hűtő- és konzervipari hasznosításra kiválóan alkalmas, középkorai velőborsófajta.
 • Zeusz: igen nagy termőképességű, sötétzöld szemszínű, koncentrált érésű, hűtő- és konzervipari hasznosításra kiválóan alkalmas, középkésői velőborsófajta.
 • Lora: nagy termőképességű, jó állóképességű, sötétzöld szemszínű, hűtő- és konzervipari hasznosításra kiválóan alkalmas, késői érésű velőborsófajta.
 • Zsuzsi: jó állóképességű, zöld szemszínű, konzervipari és házikerti felhasználásra alkalmas, késői érésű velőborsófajta.

 

Frissítés dátuma: 2019.05.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.