Pillangós takarmánynövények fajtafenntartása

A lucerna fajtafenntartása

Az Intézetben 3 lucerna fajta fenntartását és vetőmagjának előállítását végezzük

  • Hunor-40 (1989): kiváló zöld- és maghozamú, perzisztens fajta, ökológiai alkalmazkodóképessége és kedvező szántóföldi betegségellenállósága miatt ökológiai termesztésre is alkalmas.
  • Klaudia (1996): nagy zöldhozamú, gyorsan sarjadó, jó magtermő képességű fajta.
  • Jozsó (1996): magas fehérjetartalmú, kedvező szár-levél arányú, hosszú élettartamú fajta, homoktalajok hasznosítására is megfelelő.

Céljaink a lucerna fajtáink ismert előnyeinek, elsősorban kiváló alkalmazkodóképességüknek a fenntartása, hozamuk és stressztűrő képességük további fokozása, magas biológiai értékű vetőmagjuk előállítása idős korú magfogó területekről.

Jozsó lucerna törzskeverék vetőmag előállítás tág térállásban kordon mellett

Szabolcsi 1 szarvaskerep fajta vetőmag előállítása

 

A szöszösbükköny fajtafenntartása
A kisvárdai telepen végezzük a Hungvillosa (1951) szöszösbükköny fajtafenntartását, vetőmag szaporítása kalászos támasztónövénnyel kevert vetésben történik.

Hungvillosa szöszösbükkönyfajta vetőmagelőállítása
tritikále támasztónövény mellett

 

Frissítés dátuma: 2019.05.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.