Gumós növények fajtafenntartása

A burgonya nemesítése, fajtafenntartása (Solanum tuberosum L.)

A nemesítés célja a hazai ökológiai viszonyok között biztonságosan termeszthető, a főbb kórokozókkal szemben rezisztens, piaci igényeket kielégítő bőtermő, jó étkezési minőségű, jól tárolható új burgonyafajták előállítása.

Intézetünk burgonya nemesítési tevékenysége

  • Az elismert burgonyafajtáink fajtafenntartó nemesítése és termesztéstechnológiájuk korszerűsítése.
  • Génanyagok fenntartása (~100 vonal/fajta), fenológiai és morfológiai megfigyelése, a szárazságtűrő, betegség ellenálló, eltérő érésidejű, nagy termésbiztonságú, piaci igényeket (friss fogyasztás és ipari felhasználás) kielégítő vonalak kiemelése.
  • 2013-ban keresztezéses nemesítést indítottunk a fenti elvárásoknak megfelelő fajták előállítására.
  • 2019-től a gazdaságos vetőgumó előállítására tőszám kísérletet állítottunk be öntözött és öntözetlen körülmények között.
  • Fusarium elleni hatékonyabb növényvédelmi technológia kidolgozására állítottunk be 2019-ben kísérletet, melynek célja a megfelelő minőségű gumó előállítása.
  • Intézetünkben vírusmentesített szaporítóanyag előállítása folyik.

A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott burgonyafajták

  • Boglárka: rózsa héjú, világossárga húsú, korai érésű, kettős hasznosítású burgonyafajta (B-főzési típusú étkezési és keményítőipari célra alkalmas). Konzisztenciája kissé lisztes, íze jó. Levélsodródás vírussal (PLRV), valamint PVY vírus és komplexeivel szemben rezisztens. Lombfitoftórával, sugárgombás varasodással, gombás és baktériumos gumórothadásokkal szemben mérsékelten rezisztens. Leromlásra nem hajlamos. Potenciális termőképessége 35-40 t/ha. Keményítő tartalma magasabb, mint egyéb korai érésű fajtáknak.

Boglárka burgonyafajta

Frissítés dátuma: 2019.05.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.