A klímaváltozás és tápanyag-ellátás hatása a talaj-növény rendszer szénforgalmában tartamkísérletekben

Projekt száma

  • HURO/0802/092_AF - Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013

Projekt címe

  • A klímaváltozás és tápanyag-ellátás hatása a talaj-növény rendszer szénforgalmában tartamkísérletekben/Influenţa schimbării climatice şi a nutritiei plantelor asupra circuitului carbonului în sistemul sol-plantă din experienţe de lunga durată

Projekt leírása

A határon átnyúló közös kihívás, a klímaváltozás intenzitásának csökkentésére a projekt a kidolgozott közös kutatási program segítségével biztosít lehetőséget. A projekt célja olyan közös infrastruktúra fejlesztés végrehajtása, mellyel már a projektben lehetővé válik a szénforgalommal kapcsolatos alapkutatások elindítása. Eredményei felhasználhatók a klímaváltozás intenzitásának csökkentését, káros hatásainak mérséklését eredményező gazdálkodási módok kidolgozásában.

A projektcélok eléréséhez szükséges tevékenységek

  • A már meglévő eszköz/műszerparkra alapozott infrastruktúrális fejlesztés,
  • Szénforgalommal kapcsolatos alapkutatások elindítása (mitigáció, adaptáció)
  • Mérési módszerek, eredmények közös értékelése, következtetések levonása, további kutatási irányok és feladatok kijelölése.

A projekt megvalósításával lehetővé válik a határ két oldalán lévő, két különböző, de mindkét országban nagy területen előforduló talajtípusokon nyert eredmények adaptálása a résztvevő országok hasonló talajadottságú területeire. A projekt outputjait már a közvetlen célcsoport (kutatók, nemesítők) is hasznosítják, eredményeit a közvetett célcsoport tagjai (hallgatók, oktatók, gazdálkodók).

  • Projekt kezdete-vége: 2007-2013
  • Finanszírozó: NFÜ

Frissítés dátuma: 2019.05.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.