Növényi biotechnológiai kutatások

Biológiai alapok megőrzése és fejlesztése hagyományos és biotechnológiai módszerekkel

A klímaváltozás, az ezzel járó szélsőséges időjárási események szükségessé teszik a növényi biológiai alapokkal kapcsolatos K+F+I potenciálunk megerősítését, hogy a megváltozott ökológiai feltételek között is képesek legyünk az élelmiszerbiztonság és takarmánybázis megőrzésére és javítására. A projekt célja a nagy ökológiai plaszticitású, szélsőséges viszonyok között is megfelelő mennyiségű és minőségű termés előállítására képes, a főbb biotikus stresszorokkal szemben ellenálló fajták kialakítása.

   

 A szélsőséges időjárás, melynek akár egy tenyészidőszakban is ki vannak téve növényeink

A régióban, országosan, illetve nemzetközi viszonylatban táplálkozási vagy takarmányozási szempontból jelentős növényfajok nemesítését és génmegőrzését támogató kutatások folynak konvencionális és biotechnológiai, sejt- és szövettenyésztési módszerek támogatásával. A célkitűzéseink megvalósításához jó alapot teremt, hogy olyan növényfajok nemesítésével foglalkozunk, melyek a vetésforgókba jól beilleszthetők, alkalmasak kettős termesztésre, takarmányozásban és humántáplálkozásban jelentőségük nagy és a jövőben várhatóan tovább nő, valamint kiemelt szerepük van a talajélet támogatásában, s így a termőtalajok és a természeti környezet védelmében. A nemesítésbe vont növényfajok nagy részét hazánkban csak itt nemesítik.

    

 Zöldborsó kísérlet

 Mohar kísérlet

A projekt fő kutatási témakörei a gabonafélék (rozs, évelő rozs, tritikále), fehérjenövények (borsó, bab, csillagfürt, bükkönyfélék), alternatív és egyéb - funkcionális élelmiszer, energia - hasznosításra alkalmas növények (zab, mohar, köles, pohánka, burgonya, napraforgó) biológiai alapjainak fejlesztése. A projekt célkitűzések megvalósítását támogatja a génbanki tevékenységünk. A projekt szerves része a biológiai alapok kedvezőbb hasznosítását szolgáló biotechnológiai módszerek - in vitro mikroszaporítás, a genetikai variabilitás növelésére és értékelésére alkalmas sejt- és szövettenyésztési módszerek - kutatása, valamint molekuláris genetikai módszerek alkalmazása.

   

 Explantátum preparálása in vitro járulékos
hajtástenyészet indításához

 Levéllemezről fejlődött
járulékos hajtás

A kutatások eredményei segítségével - a várható klímaváltozást követően is - biztosítható a termelési rendszerek védelme, megfelelő ökológiai plaszticitású növényfajták használatával a klímasérülékenység mértéke mind a humán élelmiszerellátás, mind az állati takarmányozás területén csökkenthető. A különböző növényfajok szaporítóanyagának nagy tömegű, jó minőségű előállítása mikroszaporítással klímától függetlenül biztosítható.

   

 Vírusmentes burgonya hajtástenyészet
felosztása steril munkatérben

 Négyhetes, kiültetésre alkalmas
burgonya hajtástenyészet

Növénybiotechnológiai kutatások

A kutatóintézet növénybiotechnológiai laboratóriumát 1988-ban hozták létre azzal a céllal, hogy az intézet burgonyanemesítési és fajtafenntartási feladatait segítse. Kezdetben fő tevékenységei a vírusmentes burgonya in vitro szaporítóanyag előállítása, valamint az ehhez kapcsolódó technológiafejlesztések voltak.

In vitro burgonya szaporítóanyag előállítása a laboratóriumban

Jelenleg a laboratóriumban elsősorban olyan in vitro kutatások folynak, melyek a régióban stratégiai jelentőséggel bíró fás- és lágyszárú kertészeti, szántóföldi és erdészeti növényfajok nemesítésének és szaporítóanyag előállításának hatékonyságát növelik.

 

 

 

Frissítés dátuma: 2019.05.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.