Növényi génbank

Intézetünk mindig is fontos feladatának tartotta, hogy a térség gyenge termékenységű talajain gazdálkodó embereknek segítséget nyújtson a tájba illő növényfajok és azok, a körülményekhez akklimatizálódni tudó fajtáihoz való hozzáférés biztosításával. Az elért eredményeket kiszolgáló nemesítés és fajtafenntartás igen fontos pillére azon növényi anyagok (vonalak) megőrzése, melyek a megszületett fajták kialakításában részt vettek, továbbá a jövő nemesítéseinek alapjaiként is szóba jöhetnek.

Napraforgó vonal fenntartása

Éppen ezért az Intézetünk feladatai között szerepel a génmegőrzési tevékenység, melynek keretében egy tartós tárolóban közel 1800 nemesítési törzs megőrzését végzi 4 oC-on. Az anyagok csíraképességének megőrzéséről a folyamatos kitermesztéssel (felújítással) gondoskodnak az egyes nemesítési téma felelősei. Mindemellett rendelkezünk egy in vitro génbankkal is, melynek elhelyezése a Biotechnológiai Laboratóriumunkban történt meg.

   

 In vitro génbank

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.