Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztály

Az osztályon őszi kalászos növények (őszi búza, őszi árpa, őszi tritikálé) és alternatív növények (pannon bükköny, őszi takarmányborsó, szegletes lednek, fénymag, köles, mohar, cirokfélék, angolperje) fajta előállító és fajtafenntartó nemesítési tevékenysége folyik.

A fajta előállító nemesítési tevékenység célja, olyan fajták és hibridek előállítására irányul, amelyek a Nagykunság kedvezőtlen agroökológiai körülményei között is biztonsággal termeszthetők, valamint megfelelő termésstabilitással rendelkeznek.

A fajtafenntartó nemesítés célja, a már államilag elismert növényfajták jellegzetes tulajdonságainak és genetikai állományának megőrzése, a kiváló minőségű szaporítóanyag előállítása érdekében.

A nemesítési alaptevékenység mellett kiemelt feladat az adott növények fajtáinak és hibridjeinek kísérletekbe való bevonása (tápanyagellátás, állománysűrűség, ökonómiai elemzések, térinformatikai és ezen belül a precíziós gazdálkodás hátterének fejlesztése), illetve egyéb fajtákkal és hibridekkel történő összehasonlítása.

Munkatársak

Frissítés dátuma: 2020.08.13.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.