Növénynemesítést támogató módszerek kidolgozása és adaptálása

A klimatikus viszonyok változása új abiotikus és biotikus stresszfaktorok megjelenését idézte elő, melyek a növénynemesítést új kihívások elé állították. Kutatómunkánk során kidolgozzuk azokat az in vitro módszereket, melyek segítségével lehetővé válik a nemesítési alapanyagok stressztűrésének gyors és hatékony értékelése rövid idő alatt, nagymennyiségű, azonos fiziológiai állapotú növényanyagon kontrollált feltételek között.

Az abiotikus stressztűrési kísérleteinkben főleg a növényfajták szárazságtűrését vizsgáljuk.

Ozmotikus stressztűrés laboratóriumi tesztelése borsó növénynél

Ozmotikus stressztűrés tesztelése in vitro burgonyánál

Ozmotikus stressztűrés tesztelése in vitro pohánkánál

A biotikus stressztűréssel foglalkozó kísérleteinkben gazdaságilag jelentős betegségekkel foglalkozunk, mint a burgonya fekete szártőrothadása és a gumó nedves rothadása (Erwinia fajok), burgonya baktériumos varasodása (Streptomyces fajok), illetve a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii).

Biotikus stressztűrés in vitro értékelése (a-e: burgonya, f-g: napraforgó) 

Fagopyrum fajok interspecifikus hibridizációjából származó F1 embriók felnevelése in vitro.

Fagopyrum esculentum x Fagopyrum homotropicum interspecifikus keresztezésből származó kipreparált embrió tenyésztése táptalajon (a-b), akklimatizált F1 hibridek (c)

 

 

 

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.