Ökológiai gazdálkodás

A Nyíregyházi Kutatóintézet 1997 óta 55 ha-on folytat ökológiai gazdálkodást. A bio területeken fontos szerepe van a növényfajták kiválasztásának. A Nyíregyházi Kutatóintézetben nemesített fajták a Nyírség talajtani és mikroklimatikus viszonyaihoz alkalmazkodott növények. Ennek eredményeként egészséges, erős állományokat alkotnak, ez a betegségek iránti fogékonyságukat csökkenti, ami a biotermesztésben fontos szempont. Fő célunk az intézet saját fajtáiból ökológiai vetőmag előállítása. Gazdálkodásunk során folyamatosan törekszünk a természetközeli termesztéstechnológiai elemek alkalmazására.  Kalászos tábláinkban fontos szerepe van a gyomfésű alkalmazásának a gyomosodás csökkentése érdekében.

 

 

Gyorsfésű alkalmazása bio
tritikále állományban
  Összhangban a természettel
- bio szöszösbükköny

 

 

Bio rozs      Bio lucerna magfogásra

 

Az ökológiai gazdálkodásban is igen nagy jelentősége van a pillangós növények termesztésének a talaj nitrogénkészletének feltöltésében. Az egyéves pillangós növények termesztésén túl, új alternatívát nyújtanak az évelő pillangós növények a homoki öko gazdálkodásban. A nyírségi termőtájra jellemző homokdombok, homokhátak hasznosításában és defláció elleni védelmében kiemelkedő szerepet kap a lucerna. Az Intézetünkben nemesített HUNOR-40 lucerna fajtával betelepített ökológiai gazdálkodásba vont területeinken a jelentős szénatermés mellett eredményes vetőmagtermesztést is folytatunk az említett fajtából. Jelentősebb ritkulás nélkül öt évig tudjuk álló kultúrában tartani a lucernát. A nitrogéngyűjtésen túl a lucerna mélyre hatoló gyökérzete segíti a tápanyagok feltáródását, és nagy mennyiségű szerves anyaggal gazdagítja a talajt. A defláció ellen védi a területet.

 

Frissítés dátuma: 2019.05.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.