A szarvaskerep nemesítése (Lotus corniculatus L.)

A szarvaskerep a takarmánytermő gyepterületek egyik értékes pillangós összetevője, természetes gyepekben is gyakori növényfaj. Ökológiai alkalmazkodóképessége jobb a lucernánál. A rágást, taposást jól tűri, legeltetve felfúvódást nem okoz, beltartalma kiváló. Alkalmas leromlott legelők felülvetéssel történő javítására, a takarmánytömeg beltartalmi értékének növelésére. Magfogása az erős magpergés miatt szakértelmet igényel, vetőmagja igen keresett árucikk.

Nemesítési munkánk célja jó szárazságtűrésű, felálló növekedési típusú, nagy zöldtömeget adó és megfelelő maghozamú, kedvező takarmányértékű fajták létrehozása. A Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő két szarvaskerep fajta (Szabolcsi 1, Luteo) hazai ökotípusokból a Kutatóintézetben lett előállítva, fajtafenntartásuk és vetőmag előállításuk a kisvárdai telepen történik.

Szabolcsi 1 szarvaskerep anyatő

Luteo szarvaskerep fajta

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.