A tritikále nemesítése (x Triticosecale Wittmack)

A tritikále az első igazán sikeres szántóföldi növényfaj, melyet az ember mesterségesen hozott létre a búza és a rozs hibridizációja révén. A tritikále jó minőségű takarmánygabona, a búzánál értékesebb összetételű fehérjével rendelkezik, s a többi abraktakarmányétól eltérő aminosav-készlete miatt növeli a takarmánytápok biológiai értékét. Beltartalmi összetétele humán táplálkozási szempontból is kedvező (élelmi rost, esszenciális aminosavak, Ca, Mg, K), lisztje az étkezési fajták esetében tisztán, vagy búzával keverve ízletes, tartós kenyér előállítását teszi lehetővé. A tritikále a búzánál általában erőteljesebb vegetatív növekedésű, zöldhozama a rozshoz hasonlóan friss zöldtakarmányként vagy tartósítva is hasznosítható.

Az Intézetben folytatott tritikále nemesítés legfontosabb célkitűzései a jó termékenyülés, kitelt, ráncnélküli magok, jó bokrosodó-képesség és gyomelnyomó képesség, jó állóképesség, középmagas szár, abiotikus és biotikus tényezőkkel szembeni rezisztencia, kiváló termőképesség, jó takarmány- és/vagy sütőipari minőség.

Munkánk eddigi eredménye a 2010-ben államilag elismert Szabolcs tritikále fajta, jelenleg a legkedvezőbb sütőipari paraméterekkel rendelkező, növényfajta-oltalommal védett hazai tritikále. Kiváló adaptációs képességét a Debreceni Egyetem igen változatos ökológiai adottságú kutatóintézeteiben sikerült kialakítani. Jelenleg étkezési és takarmányozási hasznosítási irányba is zajlik a nemesítés Kisvárdán, a tritikále alapanyagaink genetikai diverzitásának növelésére back-cross módszert alkalmazunk búza genotípusok felhasználásával.

Tritikále fajta-összehasonlító kísérlet

Tritikále keresztezés

Szabolcs tritikále fajta kalászai

Frissítés dátuma: 2019.05.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.