AKIT számokban

Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) a Debreceni Egyetem agrárágazati szolgáltató egysége. Az AKIT és jogelőd intézményei meghatározó szerepet töltenek be a hazai gazdasági agrár-felsőoktatásban és kutatásban. Magyarországon a Debreceni Egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, melyhez 3 agrár kutatóintézet tartozik: a Nyíregyházi Kutatóintézet (NYKI), a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI), valamint az Újfehértói Kutatóintézet (ÚJKI).

  • 2022-ben 7 telephelyen (Nyíregyháza, Kisvárda, Nagykálló, Látókép, Kismacs, Pallag, Újfehértó) 1000 hektáron végeztek kutatási és tancélú termelési feladatokat,
  • a szántóföldi növénytermesztésre használt terület nagysága 644 ha volt 2022-ben,
  • az ehhez kapcsolódó tevékenységet 47 erőgép és 148 munkagép segítette.
  • A 2022-es évben közel 660 hallgató részsült hetesi és féléves gyakorlati képzésben. 
  • A DE AKIT egységeiben 21 féle szántóföldi növényfaj, ezen belül 54 fajta nemesítésével, szaporításával és fajtafenntartásával, valamint 
  • 2 200 haszonállat tenyésztésével és őshonos fajták fenntartásával foglalkoztak 2022-ben.

 

Az AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet Kismacsi Állattenyésztési Kísérleti Telepén az országban egyedülálló kis létszámú fekete pulyka populáció felszaporításra került 200 egyedre az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően (2022).

Az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet Talajbiológiai és Talajhasznosítási Osztálya a talaj szervesanyag-tartalmát és mikrobiológiai aktivitását vizsgálja a talajtermékenység, talaj egészség megőrzés és fokozás tekintetében. Ezen felül a szervesanyag-utánpótlás vizsgálatára két tartamkísérletet tartanak fenn, az egyik a szennyvíziszap komposzt tartamkísérlet, a másik pedig a Westsik-féle vetésforgó tartamkísérlet. 2022-ben állami elismerést kapott a DP Pozsi zöldborsó fajtájuk. Folyamatos az őszi lencse, szöszösbükköny, lóbab nemesítési programja, valamint gabonafélék közül az őszi és tavaszi tritikálé, a rozs, az őszi búza vonalainak előkészítése állami elismerésre. A Nyíregyházi Kutatóintézet precíziós növénytermesztési modellek tartamkísérleti eredményekre alapozott adaptációját végzi zöldtrágya növények esetében. A Kutatóintézet fajtáira alapozva vetőmagtermesztési céllal termesztéstechnológiai kutatásokat végez. Az intézet nemesítési körébe tartozó szántóföldi és kertészeti növényfajok génmegőrzését végzi.

Az AKIT Újfehértói Kutatóintézetben fenntartott gyümölcs génbanki tételekből részletes morfológiai leírást készítettek 44 alma, 49 körte, 29 naspolya, 27 cseresznye, 74 meggy, 82 szilva és 4 kökény tételről. Vizsgálatokat végeztek az ökológiai termesztésben is felhasználható szerekkel a meggy termésbiztonságának és -minőségének növelése érdekében. A gyümölcsfák növekedéséhez igazított gyümölcsterhelés manuális beállításának módszertana került kidolgozásra (2022). 

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 11. 13:19