Projektek

Projekt azonosítója: EFOP-3.6.2-16-2017-00001

Projekt címe: Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében

Projekt időtartama: 2017.07.01. - 2020.09.30.

Projekt témája: A projekt legfontosabb célja a fiatal kutatók bevonása egy nemzetközi kutatóhálózati munkába, hogy alkalmasak legyenek később biztosítani a kutatói utánpótlást és rendelkezzenek megfelelő, versenyképes ismeretanyaggal, kapcsolati tőkével, amellyel a hazai kutatást a nemzetközi vérkeringésben tudják tartani. A fiatal kutatók bevonása mellett azonban fontos a sikeres nemzetközi kutatási eredmény, új kapcsolati tőkék kialakítása, amely lehetőséget biztosít további projektek kidolgozására.

Fontos, hogy az Intézetekben megoldódjon a kutatói utánpótlás probléma, a fiataloknak releváns feladatokat, fejlődési lehetőséget biztosítsunk, a vezető kutatóknak pedig lehetőségük legyen a fiatalok mentorálásában egy nemzetközileg is elismert kutatási projekt keretében.

 

 

Projekt azonosítója: H2020

Projekt címe: SMARTER

Projekt időtartama: 2018.11.01. - 2022.10.31.

Projekt témája: A projekt (SMARTER) célja a kiskérődző ágazat hatékonyságának, rugalmasságának növelése.

A SMARTER innovatív stratégiákat kíván kidolgozni és bevezetni a rugalmasság és hatékonyság javítása érdekében a juh- és kecsketenyésztésben.

A SMARTER ezeket a stratégiákat a következőképpen kívánja kidolgozni:

  • új, K+F stratégiák kidolgozása a fenotípusos és genetikai szinten;
  • az új genetikai alapú megoldások szempontjából releváns eszközök fejlesztése és a kis kérődzők populációinak növelése;
  • új tenyésztési és szelekciós stratégiák kialakítása különböző fajták, különböző tenyésztési környezet szerint.

Az SMARTER számos kulcsfontosságú kérdést vizsgál, köztük a takarmányozás hatékonyságát, az egyedek egészségi állapotát, betegséggel szembeni ellenálló képességét. A kutatások eredményeként a SMARTER új tenyésztési stratégiát dolgoz ki az ágazat hatékonyságának javítása érdekében, genetikai alapokra helyezve azt.

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 28. 15:50