Debreceni Bemutatókert és Arborétum

A Böszörményi úti Campuson elhelyezkedő bemutatókert és élőnövény-gyűjtemény lehetővé teszi azon biológiai alapok bemutatását, amelyek a parklétesítésben és a kertészeti termelésben jelentőséggel bírnak. Az itt végzett vizsgálatok széleskörű információt adhatnak a termelés hatékonyságának növeléséhez, a létesített állományok fenntartásához azáltal, hogy az adott környezeti viszonyoknak megfelelő genotípusok vizsgálata megvalósul.

A gyűjtemények a kertészeti fejlesztés és innováció alapjaként szolgálnak, melyek az oktatás és kutatás területén egyaránt hasznosításra kerülnek.

A különleges zöldségfajok gyűjteménye a hazai zöldség faj- és fajta szortiment bővítését kívánja szolgálni. A különleges cékla fajtákkal (fehér, sárga, csíkos) egészítjük ki a hagyományos vörös répatest típusú választékot, melyek különböző technológiai kísérletekben és analitikai vizsgálatokban vesznek részt, ezzel is bemutatva azok lehetséges kedvező hatásait a táplálkozásban. A különleges zöldségfajok között szerepelnek távol-keleti eredetű levélzöldségek is, továbbá hagymafélék, különböző típusú borsó és bab, valamint tökfélékhez tartozó fajok is. A kísérleti térben 1 üvegház és 4 kislégterű, valamint 2 nagylégterű fűtetlen fóliasátor áll rendelkezésre, ahol csepegtető és tápoldatozó rendszerrel biztosítjuk a növények víz- és tápanyag ellátását.

A gyümölcsöskert kiváló gyakorlati helyszínt biztosít a hallgatók képzéséhez. Lehetőségük van megismerni a fajok- és a fajták közötti különbségeket, az eltérő termesztési rendszereket, valamint a napjainkban már kevéssé használatos művelési módokat. A hallgatók gyakorlatban is megtapasztalják azokat a problémákat, amelyek az üzemi termesztésben is azonnali döntéseket igényelnek. A 0,25 ha-os területen csonthéjas (őszi- és kajszibarack, szilva, meggy, cseresznye) és almatermésű (alma, körte) fajok és fajták találhatóak, amelyek között történelmi- és korszerű változatok is vannak.

A Debreceni Egyetem AKIT szőlő fajtagyűjteménye 1981-1982-ben létesült az Egyetem Böszörményi úti területén. Az oktatási céloknak megfelelően a terület racionalizálása és rekonstrukciója során több művelésmód lett kialakítva. A gyűjteményben 56 szőlőfajta szerepel. A bemutatókerti szőlőfelület komoly bázisát jelenti egy korábban indult nemzetközi projektnek, melyben a kutatás célja a szőlő faszöveti kórokozói által okozott ültetvénypusztulások visszaszorítása. 

A Botanikus kertet 1962-ben alakították ki azzal a céllal, hogy az agrár felsőoktatásnak bemutató, oktató és kutató helyet biztosítson. Területe 36 440 m2, részei: dendrológiai gyűjtemény, önálló erdőterület (11.000 m2), üvegház, erdei oktatóház és egyéb létesítmények. A dendrológiai gyűjteményt 25 család mintegy 58 faja alkotja. Értékesebb fajai: Cedrus deodara, Cedrus libani subsp. atlantica, Metasequoia glyptostroboides, Liriodendron tulipifera. Az 50 éve telepített erdőterületet a közép-európai erdőtípusok bemutatására alakították ki, de az elmúlt időszakban tervszerű erdőművelés nem történt. Mára a szukcessziós folyamatok eredményeként természetszerű állományok tanulmányozhatók. Az erdőterületen 13 család 17 faja azonosítható.

A Növényvédelmi Bemutatókert a MÉK Növényvédelmi Intézet kutatási és gyakorlati képzésének hátterét biztosítja.

Szex-feromoncsapda kísérletek folynak kukorica, csemegekukorica, burgonya, valamint különböző zöldség- és gyümölcs kultúrák állati kártevői előre jelzésének továbbfejlesztése céljából, valamint Agriotes fajok felmérése céljából. 

A Növényvédelmi Bemutatókertben az országban egyedülállóan 1969 óta történik folyamatosan fénycsapda üzemeltetés és a fogási adatok értékelése. E fénycsapda adatbázisa komoly tudományos jelentőséggel bír a hazai növényvédelmi előre jelzésben.

Munkatársa

Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 11. 12:17