Szász Gábor tiszteletére tartottak emlékülést

Az emlékülésen az Országos Meteorológiai Szolgálat képviselői mellett a Magyar Meteorológiai Társaság tagjai, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem szakemberei vettek részt.

Szász Gábor az agrometeorológia tudományán belül elsősorban a talaj-növény-klíma rendszer vízgazdálkodási kérdéseit vizsgálta, melynek kapcsán számos újítással, egyedi mérési és megfigyelési módszerekkel, valamint oktatóként számos tan- és kézikönyvvel, jegyzettel gazdagította a tudományágat. Páratlanul sokoldalú tevékenységét fémjelzi egyebek mellett a távérzékelési és űrkutatási technológiák meghonosítása a hazai agrometeorológiában, a talajközeli kicserélődési folyamatokat számszerűsítő módszerek kidolgozása, valamint az Agrometeorológiai Obszervatórium megalapítása.
 

 

A rendezvényen Dunkel Zoltán, az OMSZ korábbi elnöke nyitóbeszédében méltatta egykori Ph.D. témavezetője, Szász Gábor professzor tudományos és oktatói munkásságát, gazdag szakmai életútját. A Magyar Meteorológiai Társaság elnöke mellett Major György meteorológus professzor, akadémikus is részletesen megemlékezett a múlt évben elhunyt neves agrometeorológus hazai és nemzetközi szakmai érdemeiről és közös kutatásaikról.
A több mint hat évtizedes múltra visszatekintő Agrometeorológiai Obszervatórium páratlanul értékes adatsorokkal támogatta és támogatja ma is az egyetemen folyó oktatói és kutatói munkát a mezőgazdaságon kívül a legváltozatosabb tudományterületeken. Az adatbázis megőrzését és a műszerpark további, folyamatos fejlesztését célzó együttműködés részleteibe Horváth Gyula, az OMSZ szakmai elnökhelyettese és Dobos Attila Csaba, a DE AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központjának vezetője avatta be az ülés résztvevőit. Kiemelték, a szoros együttműködésnek köszönhetően, az Agrometeorológiai Obszervatórium területén folyamatban lévő műszerfejlesztés eredményeképpen, 2020-ban jelentősen bővülni fog a mérési program több speciális környezeti paraméter mérésével. Az egyetem kutatócsoportja az elmúlt bő tíz év során is Szász Gábor tudományos örökségének megőrzésén dolgozott, a Központ kutatási irányvonalai a jeles kutatóprofesszor munkásságának modern eszközökkel és módszerekkel történő továbbvitelét célozzák. Az eredmények gyakorlati adaptálása folyamatos, a kifejlesztett eljárásokat, módszereket sikeresen alkalmazzák a mezőgazdasági vállalkozások a precíziós növénytermesztés több területén. 
Mint elhangzott, 2019-ben az obszervatórium területén sikeresen kiépült Agrometeorológiai Tanösvény a műszerpark, a mérési programok múltját és fejlődésének állomásait mutatja be interaktív módon. 

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 16. 12:24