A burgonya nemesítése, fajtafenntartása (Solanum tuberosum L.)
A nemesítés célja a hazai ökológiai viszonyok között biztonságosan termeszthető, a főbb kórokozókkal szemben rezisztens, piaci igényeket kielégítő bőtermő, jó étkezési minőségű, jól tárolható új burgonyafajták előállítása.
Intézetünk burgonya nemesítési tevékenysége
- Az elismert burgonyafajtáink fajtafenntartó nemesítése és termesztéstechnológiájuk korszerűsítése.
- Génanyagok fenntartása (~100 vonal/fajta), fenológiai és morfológiai megfigyelése, a szárazságtűrő, betegség ellenálló, eltérő érésidejű, nagy termésbiztonságú, piaci igényeket (friss fogyasztás és ipari felhasználás) kielégítő vonalak kiemelése.
- 2013-ban keresztezéses nemesítést indítottunk a fenti elvárásoknak megfelelő fajták előállítására.
- 2019-től a gazdaságos vetőgumó előállítására tőszám kísérletet állítottunk be öntözött és öntözetlen körülmények között.
- Fusarium elleni hatékonyabb növényvédelmi technológia kidolgozására állítottunk be 2019-ben kísérletet, melynek célja a megfelelő minőségű gumó előállítása.
- Intézetünkben vírusmentesített szaporítóanyag előállítása folyik.
A Nyíregyházi Kutatóintézetben fenntartott burgonyafajták
- Boglárka: rózsa héjú, világossárga húsú, korai érésű, kettős hasznosítású burgonyafajta (B-főzési típusú étkezési és keményítőipari célra alkalmas). Konzisztenciája kissé lisztes, íze jó. Levélsodródás vírussal (PLRV), valamint PVY vírus és komplexeivel szemben rezisztens. Lombfitoftórával, sugárgombás varasodással, gombás és baktériumos gumórothadásokkal szemben mérsékelten rezisztens. Leromlásra nem hajlamos. Potenciális termőképessége 35-40 t/ha. Keményítő tartalma magasabb, mint egyéb korai érésű fajtáknak.
Boglárka burgonyafajta
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 01. 12:43