Science Café - A spárgatermesztés helyzete, sajátosságai és a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetben végzett kutatások eredményei

Science Café - A spárgatermesztés helyzete, sajátosságai és a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetben végzett kutatások eredményei

Dr. Erdős Zsuzsa a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa a Debreceni Egyetem által szervezett Science Café rendezvénysorozatának előadójaként 2019. október 16-an tartott előadást „A spárgatermesztés helyzete, sajátosságai és a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetben végzett kutatások eredményei” címmel. Az előadáson elhangzott, hogy a spárga (Asparagus officinalis L.) gyógynövényként és zöldségként történő fogyasztása több, mint 2500 évvel ezelőtt kezdődött el. Napjainkban a spárga potenciális fogyasztóinak száma világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fő körül mozog. Az emberi szervezet számára sípjai fontos anyagokat tartalmaz, mint például antioxidánsokat, ásványi anyagokat (mangán, magnézium, szelén, stb.), továbbá számos vitamint (B1, B2, B6, B9, C, E, stb.). Ennek ellenére Magyarországon az egy főre eső fogyasztása alig éri el a 10 dkg-ot évente, addig Svájcban, Németországban, Ausztriában, Amerikai Egyesült Államokban ez az érték meghaladja a 1,5 kg-ot. Hazánkban termőterülete 1578 ha, termésátlaga pedig 3,5 t ha-1 volt 2017-ben. Az előadáson továbbá elhangzott az is, hogy a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetben 2011-2017 között végzett halványított spárga kutatások során milyen eredményeket értek el a hibrid összehasonlító, valamint tápanyag-utánpótlási kísérletekben.

 

item
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 03. 10:35