Hírek

Termőtalajaink állapotára és fontosságára, a talajdegradáció jelentette komplex, a földrész és a bolygó lakosságát érintő problémákra kívánja felhívni a figyelmet a Magyar Talajtani Társaság TALAJ a talpad alatt címmel meghirdetett országos kampánya. A rendezvényhez idén immár második alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrokémiai és Talajtani Intézete, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete.

Teljesen új utat nyithat meg a növénynemesítésben a Debreceni Egyetem kutatóinak munkája, melyben megfejtették a növényi kommunikáció titkait. Részletek a DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont saját gyártású tudományos, ismeretterjesztő sorozatának legújabb riportjában.

A tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, allergénmentes és egyben az immunrendszert is támogató, magas biológiai értékű tejtermékek fejlesztésén, valamint előállításán dolgoztak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatói a FINO-FOOD Élelmiszerfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. szakembereivel egy most lezárult három éves programban. A pályázat eredményeit projektzáró rendezvény keretében mutatták be Kaposváron.

Minden igényt kielégítő, huszonegyedik századi, többfunkciós olvasói térrel bővült a DEENK Böszörményi úti campusának könyvtára. A 240 négyzetméter alapterületű olvasóteremben előre foglalható tanulószobát alakítottak ki és a fenntarthatóság jegyében teljes körű korszerűsítést végeztek, kiszolgálva a campuson működő karok oktatási és tudományos tevékenységét.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar rendezhet idén nemzetközi konferenciát a Debrecen University Symposium keretében. A pályázat nyerteseiről múlt heti ülésén döntött a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Tanácsa.

A Debreceni Egyetem több, kiemelkedő tudományos, szakmai munkát végző oktatója, kutatója részesült rangos állami kitüntetésben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából.

Ismét nagy érdeklődés közepette rendezte meg az egyetemi madárgyűrűzést a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága. A keddi eseményen Juhász Lajos, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője mutatta be testközelből az egyetem környékén előforduló madárfajokat.

A kutatási és tudományos együttműködés előmozdítása érdekében látogatott a United Arab Emirates University (UAEU) campusára a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar, valamint Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar delegációja. A DE küldöttsége megismerhette az UAEU világszínvonalú kutatási létesítményeit, élvonalbeli infrastruktúráját is.

Hogyan növelhető a hatékonyság a növénytermesztésben, az állattenyésztésben, a gazdálkodásban és miként támogathatja a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságot – egyebek mellett ezekről volt szó csütörtökön a Hatékonyság 2025 Konferencián és Kiállításon, amelyet a Magro.hu piactér és szakportál szervezett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával együttműködve. A rendezvényen csaknem negyven előadás hangzott el 350 résztvevő jelenlétében.

A Liu testvérek, Battai Sugár Katinka, Bárány Donát, Mihalik Gergő, Pernyész Dorottya – többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok vagy éppen válogatott sportolók sem bízzák a véletlenre a jövőjüket. Tudják, hogy a Debreceni Egyetemen nem kell választaniuk az élsport és a tanulás között. Így irigylésre méltó sportkarrierjük után is olyan hivatást űzhetnek majd, amiről álmodtak.